Hur blir kladdkakan slät?

Hur gör man för att den lösa och kladdiga insidan ska bli helt slät? Har provat med riktig choklad, bytt ut strösocker mot florsocker, provat recept utan mjöl osv. men inget verkar funka. Hur gör restaurangerna som lyckas?

- Kakmonstret

Jag är lite osäker på vad du är ute efter. Om det är en helt slät kaka du vill ha så undrar jag om det verkligen är en kladdkaka? Kan det vara så att du jämför med kakor med chokladtryffel i fyllningen? Då kokar du grädde och tillsätter choklad. Det blir en slät, mjuk och chokladsmakande fyllning. För en helt slät kladdkaka har jag nog inte bakat.



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Frida
21 september 2012

Jag får min kladdkaka slät genom att skippa bakpulver, inte vispa smeten alls, ha den inne i ugnen kortare än vad receptet säger och sedan låta den stå kallt för att stelna. Tas fram en stund före servering.

Kommentar av Cecilia
23 april 2012

Om du använder rikligt med mörk choklad och låter den stå i kylen över natten så blir den slät.

Att låta den vila är tricket, jag lovar.

Kommentar av Martin
17 augusti 2011

Om du inte vispar ägg och socker poröst få blir de med amerikansk muffins konsistens, ju mer du vispar ägg och socker desto mjukare bli den.

Kommentar av Lisa
14 april 2011

Hej, jag brukar grädda kladdkaka i en form med löstagbar botten. Om jag sen vill flytta över kakan till ett fat så flyttar jag den med botten kvar vilken inte är så bra eftersom den då liksom glider runt lite på fatet. Har du något bra tips på hur man får över en kladdig kaka till ett fat utan att flytta med botten från formen?

Svar av Anna
15 juni 2011

sätt ett bakplåtspapper i botten av formen. :)




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lakritskaka

Svart som lakrits

En kladdkaka utan choklad? Smaksätt med lakrits och du har en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Frukostbullar

Frukostbullarna som får dagen att lyfta!

Nybakat på morgonen är en skön start på dagen. Prova lättbakade rågbullar till morgonkaffet.

frukostbullar.se


Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

Luftiga bröd med härlig skorpa går att baka på många sätt. Men till stor del hänger det på mjölet. Specialvetemjöl och durumvete gör sitt för att få den rätta smaken. Men tekniken är minst lika viktig. Bakar du luftiga långpannebröd med ost eller oliver så ska degen vara lös och riktigt ordentligt knådad. Gör du focaccia så ska den få tid att jäsa för att bli lyckad. En pizzadeg får bättre kanter om du gör en fördeg. Och frasiga smörgåsbröd på durumvete behöver formas försiktigt så inte luften går ur dem innan gräddningen. Men belöningen är riktigt god och väl värd jobbet!

 hembakatbrod.se