Kakan blir inte kladdig?

Jag kan helt enkelt inte lyckas med att få mina kakor kladdiga, har börjat fundera på om det är något fel på ugnen. Antingen jäser den och blir som en sockerkaka eller så blir den smetig. Jag vill ju ha den så där härligt seg och kladdig! Jag ska prova ditt recept här någon dag, receptet jag har provat tidigare är:

2 ägg

2,5 dl socker

1,5 tsk vanillinsocker

3 msk kakao

1,5 dl vetemjöl

ca 100gr margarin

Jag vispar ihop ägg och socker, blandar i allt annat och kör i ugnen, 175 grader i ca 15 min så blir den smetig, ca 20 min så blir det sockerkaka av det! Jag förstår inte varför den ens jäser, jag har ju inget bakpulver i!

- Max

Visst borde det bli en kladdkaka av receptet. Det är inte lätt att gissa vad som går fel. Men två saker tänker jag på:

Vispar du upp ägg och socker mycket innan du blandar i de andra ingrdienserna? I så fall är det bättre att röra, för att minska risken för sockerkaka. Du ska inte vispa in en massa luft i smeten, helt enkelt.

Du berättar att den är smetig vid 15 minuter och överbakad vid 20 - har du provat däremellan? (Själv har jag en ugn där tiden för en kladdkaka är cirka 18 minuter!) Du kan alltid provsticka i kakan efter 15 minuter och sedan passa den noga under några minuter - då hinner du få den ur ugn innan den blir överbakad.

Hoppas du kan få ordning på kakan!



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av C
6 april 2015

Jag plockar ut min TIDIGT har dålig koll på tiden men bara så den fått en liten yta och inte rör på sig om jag ruckar på formen. Sen får den stå i kylen så den går att skära. Blir riktigt kladdig och god. Har ökat på med mer kakao också, brukar ta 4 msk.

Kommentar av fdhsxdfcv
22 juli 2013

har samma recept och det funkar bra. Ugnen på 200 grader och 17 min senare är det perfekt. När man stoppar ner en tandpetare i kakan skall den vara kladdig efter 17 min då den stelnar när den svalnar, detta gör att den är kladdig efter ett tag. Tar man ut kakan när den är torr så blir det inget kladd alls när den svalnat

Kommentar av osignerat
8 november 2010

Man ska röra ihop kladdkake smet inte vispa, då blir den kladdig




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Efterrätter

Favorit choklad

Någon mer än jag som gillar choklad? Baka chokladkakan som slår de mesta i efterrättsväg!

efterratter.se

Frukostbullar

Andra bullar

Grovt är gott! Med lättbakade små yoghurtbröd får du en bra start på dagen.

frukostbullar.se


Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

Värmande grytor är gott och festligt. Enkelt att ordna när man är många och bekvämt då de kan vara helt klara när gästerna väl kommer.

Prova en smakrik gryta på skinkstek som får smak av svamp och dragon. Eller gör en smakrik och rustik lammgryta med rotfrukter. Perfekt när man vill få upp värmen lite. Den som vill ha en riktig stek, serverad med potatis och gelé lagar lätt en porterstek.

Trevlig middag och glöm inte brödet!

 helgmenyn.se