Kladdkaka i långpanna

En lättbakad chokladkaka, med god kokossmak och en chokladsmak utöver det vanliga!

Låt gärna kakan vila något dygn så kommer smaken fram ännu bättre. Serveras med apelsinyoghurt eller vaniljglass.

Görs i en mindre långpannan och räcker till cirka 25 bitar.

Du behöver

  • 150 gram blockchoklad
  • 250 gram smör eller margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl mörkt muscovado råsocker*
  • 4 stora ägg eller 5 små
  • 2 dl kokosflingor
  • 1 ½ dl kakao
  • 1 tsk vaniljpulver eller 1 msk vanilsocker
  • ½ tsk salt

Gör så här

Rör ägg, socker och muscovado socker. Smält ner chokladen tillsammans med smöret, gärna i vattenbad. Rör ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen. Blanda torrvarorna i en bunke och rör sedan ner dem i smeten.

Rör slätt. Smörj en långpanna eller täck med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt, strössla gärna över någon matsked kokos och grädda i 18-20 minuter i 175 grader.

Låt kakan svalna och skär sedan i bitar och servera gärna med apelsinyoghurt.

    

* Muscovadoråsocker, finns mörkt och ljust, och är ett råsocker som tillverkas av sockerrör. Det har en kraftigare smak än vanligt vitt socker och en tydlig lakrissmak. Finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker och brukar säljas bland sockret.

Apelsinyoghurt

Blanda 5 dl matlagningsyoghurt (ej för syrlig) med 1 dl apelsinmarmelad, en tsk vaniljpulver och 2 msk socker. Låt stå kallt en stund.


Kommentar av Tramptass
5 november 2012

Jag och killen gjorde denna men den blev inte alls kladdig. Ska den bli kladdig? Tror att vi hade i den lite för länge kanske..

Kommentar av osignerat
16 juni 2011

jag har köpte små burk som man kan göra kladdkaka till varje personer med små burk.... men hur längre tid kan små stå i ugn. jag tänker göra 6 små.....grader? och tid? mitten i ugn?/annelie fr vby

Kommentar av Akkia
15 april 2011

mycket god och uppskattad

Kommentar av johanna
11 december 2009

ska det vara mörk eller ljus block choklad?

Redaktionens kommentar
Jag föredrar mörk, men det går fint att välja efter smak.
Kommentar av Linda
23 maj 2009

Underbart god kladdkaka! Bytte dock muscovado sockret mot vanligt råsocker!

Svar av Rebbi
5 september 2010

Jag gjorde likadant =)

Kommentar av Mrs Pettersson
4 januari 2010

Jag vill byta ut apelsinyoghurt men vet inte riktig vad jag ska servera som skulle passa lika bra till kakan.. tips?

Svar av Lotta
12 maj 2010

Apelsinglass, kanske...

Åt den i kväll med ett tjejgäng och jag kan tycka att det blev lite för sött. Kanske yoghurt med pressad apelsin och lite rivet skal skulle passa bättre än marmelad. Kakan i sig är ju jättesöt så man behöver nog bryta med lite syra.

Kommentar av Mrs Pettersson
8 januari 2010

Kan jag göra receptet glutenfri? dvs kan jag byta ut vetemjöl men glutenfria fin mix?

Redaktionens kommentar
Har inte provat i det här receptet, men det bör gå. Någon som provat?
Svar av Päivi
13 mars 2010

Gjorde den idag med Sempers Glutenfria Mix och den blev succé!

Kommentar av Pinglan
27 oktober 2010

Gjorde 1½ sats och då blev det perfekt i en normalstor långpanna

Svar av sötsugen
29 december 2011

Samma här väldigt god, det blir en till nyår.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

helgmenyn.se

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se


Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

Att låta rött vin ge smak åt grytor är ett väl beprövat sätt att skapa riktigt god festmat. Och det måste inte vara svårt att laga coq au vin, vinkokt ungtupp. Ett kraftigt rödvin, några enkla ingredienser och tid att låta grytan puttra är allt som krävs. Eller laga en riktigt god burgundisk köttgryta på nötkött. En fantastiskt mustig gryta som bara blir bättre av att lagas en dag i förväg. Du och gästerna kommer att jubla. Riktigt smaklig helg!

 helgmenyn.se