Kladdkaka i långpanna

En lättbakad chokladkaka, med god kokossmak och en chokladsmak utöver det vanliga!

Låt gärna kakan vila något dygn så kommer smaken fram ännu bättre. Serveras med apelsinyoghurt eller vaniljglass.

Görs i en mindre långpannan och räcker till cirka 25 bitar.

Du behöver

  • 150 gram blockchoklad
  • 250 gram smör eller margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl mörkt muscovado råsocker*
  • 4 stora ägg eller 5 små
  • 2 dl kokosflingor
  • 1 ½ dl kakao
  • 1 tsk vaniljpulver eller 1 msk vanilsocker
  • ½ tsk salt

Gör så här

Rör ägg, socker och muscovado socker. Smält ner chokladen tillsammans med smöret, gärna i vattenbad. Rör ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen. Blanda torrvarorna i en bunke och rör sedan ner dem i smeten.

Rör slätt. Smörj en långpanna eller täck med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt, strössla gärna över någon matsked kokos och grädda i 18-20 minuter i 175 grader.

Låt kakan svalna och skär sedan i bitar och servera gärna med apelsinyoghurt.

    

* Muscovadoråsocker, finns mörkt och ljust, och är ett råsocker som tillverkas av sockerrör. Det har en kraftigare smak än vanligt vitt socker och en tydlig lakrissmak. Finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker och brukar säljas bland sockret.

Apelsinyoghurt

Blanda 5 dl matlagningsyoghurt (ej för syrlig) med 1 dl apelsinmarmelad, en tsk vaniljpulver och 2 msk socker. Låt stå kallt en stund.


Kommentar av Tramptass
5 november 2012

Jag och killen gjorde denna men den blev inte alls kladdig. Ska den bli kladdig? Tror att vi hade i den lite för länge kanske..

Kommentar av osignerat
16 juni 2011

jag har köpte små burk som man kan göra kladdkaka till varje personer med små burk.... men hur längre tid kan små stå i ugn. jag tänker göra 6 små.....grader? och tid? mitten i ugn?/annelie fr vby

Kommentar av Akkia
15 april 2011

mycket god och uppskattad

Kommentar av johanna
11 december 2009

ska det vara mörk eller ljus block choklad?

Redaktionens kommentar
Jag föredrar mörk, men det går fint att välja efter smak.
Kommentar av Linda
23 maj 2009

Underbart god kladdkaka! Bytte dock muscovado sockret mot vanligt råsocker!

Svar av Rebbi
5 september 2010

Jag gjorde likadant =)

Kommentar av Mrs Pettersson
4 januari 2010

Jag vill byta ut apelsinyoghurt men vet inte riktig vad jag ska servera som skulle passa lika bra till kakan.. tips?

Svar av Lotta
12 maj 2010

Apelsinglass, kanske...

Åt den i kväll med ett tjejgäng och jag kan tycka att det blev lite för sött. Kanske yoghurt med pressad apelsin och lite rivet skal skulle passa bättre än marmelad. Kakan i sig är ju jättesöt så man behöver nog bryta med lite syra.

Kommentar av Mrs Pettersson
8 januari 2010

Kan jag göra receptet glutenfri? dvs kan jag byta ut vetemjöl men glutenfria fin mix?

Redaktionens kommentar
Har inte provat i det här receptet, men det bör gå. Någon som provat?
Svar av Päivi
13 mars 2010

Gjorde den idag med Sempers Glutenfria Mix och den blev succé!

Kommentar av Pinglan
27 oktober 2010

Gjorde 1½ sats och då blev det perfekt i en normalstor långpanna

Svar av sötsugen
29 december 2011

Samma här väldigt god, det blir en till nyår.


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

efterratter.se

Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

kladdkakor.se


Frukost

Lyxigt nybakat!

Sparka igång dagen med stil! Hembakta frallor vinner över vilket morgonhumör som helst.

En bra start tycks kunna påverka hela dagen. Och få saker får en på lika bra humör som nybakat bröd till frukost! Njut av mjuka tekakor med smör och god hårdost. Baka franskbrödbullar och servera med favoritmarmeladen och hela kannan nybryggt te.

Vill du stila lite extra bakar du egna bagels till långfrukosten. Eller steker en rejäl hög med amerikanska pannkakor...

Inte hunnit förbereda bakandet och eller för morgontrött för större projekt? Det finns alltid scones av många slag. Rykande nygräddade är de en minst lika god start på dagen!

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...