Kladdkaka i långpanna

En lättbakad chokladkaka, med god kokossmak och en chokladsmak utöver det vanliga!

Låt gärna kakan vila något dygn så kommer smaken fram ännu bättre. Serveras med apelsinyoghurt eller vaniljglass.

Görs i en mindre långpannan och räcker till cirka 25 bitar.

Du behöver

  • 150 gram blockchoklad
  • 250 gram smör eller margarin
  • 4 dl vetemjöl
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl mörkt muscovado råsocker*
  • 4 stora ägg eller 5 små
  • 2 dl kokosflingor
  • 1 ½ dl kakao
  • 1 tsk vaniljpulver eller 1 msk vanilsocker
  • ½ tsk salt

Gör så här

Rör ägg, socker och muscovado socker. Smält ner chokladen tillsammans med smöret, gärna i vattenbad. Rör ner choklad- och smörblandningen i ägg- och sockerblandningen. Blanda torrvarorna i en bunke och rör sedan ner dem i smeten.

Rör slätt. Smörj en långpanna eller täck med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt, strössla gärna över någon matsked kokos och grädda i 18-20 minuter i 175 grader.

Låt kakan svalna och skär sedan i bitar och servera gärna med apelsinyoghurt.

    

* Muscovadoråsocker, finns mörkt och ljust, och är ett råsocker som tillverkas av sockerrör. Det har en kraftigare smak än vanligt vitt socker och en tydlig lakrissmak. Finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker och brukar säljas bland sockret.

Apelsinyoghurt

Blanda 5 dl matlagningsyoghurt (ej för syrlig) med 1 dl apelsinmarmelad, en tsk vaniljpulver och 2 msk socker. Låt stå kallt en stund.


Kommentar av Tramptass
5 november 2012

Jag och killen gjorde denna men den blev inte alls kladdig. Ska den bli kladdig? Tror att vi hade i den lite för länge kanske..

Kommentar av osignerat
16 juni 2011

jag har köpte små burk som man kan göra kladdkaka till varje personer med små burk.... men hur längre tid kan små stå i ugn. jag tänker göra 6 små.....grader? och tid? mitten i ugn?/annelie fr vby

Kommentar av Akkia
15 april 2011

mycket god och uppskattad

Kommentar av johanna
11 december 2009

ska det vara mörk eller ljus block choklad?

Redaktionens kommentar
Jag föredrar mörk, men det går fint att välja efter smak.
Kommentar av Linda
23 maj 2009

Underbart god kladdkaka! Bytte dock muscovado sockret mot vanligt råsocker!

Svar av Rebbi
5 september 2010

Jag gjorde likadant =)

Kommentar av Mrs Pettersson
4 januari 2010

Jag vill byta ut apelsinyoghurt men vet inte riktig vad jag ska servera som skulle passa lika bra till kakan.. tips?

Svar av Lotta
12 maj 2010

Apelsinglass, kanske...

Åt den i kväll med ett tjejgäng och jag kan tycka att det blev lite för sött. Kanske yoghurt med pressad apelsin och lite rivet skal skulle passa bättre än marmelad. Kakan i sig är ju jättesöt så man behöver nog bryta med lite syra.

Kommentar av Mrs Pettersson
8 januari 2010

Kan jag göra receptet glutenfri? dvs kan jag byta ut vetemjöl men glutenfria fin mix?

Redaktionens kommentar
Har inte provat i det här receptet, men det bör gå. Någon som provat?
Svar av Päivi
13 mars 2010

Gjorde den idag med Sempers Glutenfria Mix och den blev succé!

Kommentar av Pinglan
27 oktober 2010

Gjorde 1½ sats och då blev det perfekt i en normalstor långpanna

Svar av sötsugen
29 december 2011

Samma här väldigt god, det blir en till nyår.


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Lasagne

Läcker vegomat

Lasagne är mångas helgfavorit. Men den behöver inte lagas med köttfärs och ostsås. Prova en vegetarisk lasagne till helgen!

lasagne.nu

Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

viltskav.se


Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

Risotto som sakta koka samman är bekvämmat av högsta klass. Enkel att lyckas med, lätt att passa och framförallt lätt att variera.
Smaksätt risotton med fänkål och ruccola eller champinjoner och ärtor och du har en god vegetarisk rätt som fungerar både som huvudrätt eller tillbehör.
Laga risotto med klassiska smaksättare som bacon eller salami. Eller gör en kryddig risotto med timjan och paprika som ger smak. Ett perfekt tillbehör till både kött och fågel. Eller helt enkelt som den är – serverad med en god sallad och bröd!

 risotto.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...