Kladdkaka med krisp

En udda kladdkaka som passar alla riktigt sötsugna! Platsar lätt på barnkalaset men skäms inte för sig när finaste kaffeservisen kommer fram. Använd chokladdoppade puffar eller variera med cornflakes.

 

Du behöver:

  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl socker, gärna råsocker
  • 2 msk grädde
  • 2 ägg
  • 75 gram smör eller margarin
  • 1/2 dl kakao
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 2 dl rispuffar med chokladsmak, eller cornflakes


Gör så här:

Blanda sirap, socker, grädde och smör i en kastrull. Värm under omrörning tills allt smält och kokat samman till en jämn smet. Tag bort smeten från plattan.

Blanda samman vetemjöl och kakao.

Rör eller vispa ner äggen i kolakrämen, rör ner torrvarorna och bland om tills smeten är slät.

Smöj och bröa en form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter.

Häll smeten i formen och strö ut rispuffar jämnt över hela ytan. Låt gärna puffarna sjunka ner i ytan några minuter innan du ställer kakan i ugn.

Grädda i 175 grader i 15-18 minuter. Låt kakan svalna något och servera sedan ljummen med vispad grädde eller färska bär.


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se

Krutonger

Tillbehören som lyfter maten

Rätt tillbehör förvandlar vardagsmat till fest. Läckra krutonger lyfter soppan, salladen eller grytan!

buffemat.se


Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

Baka en god variant av den populära kakan till fikat eller efterrätt! Här är ett lita annorlunda recept där banankakan bakas som stora, saftiga muffins!

Severa med vaniljglass, gärna med chokladkross och skivad banan. Eller skär ett kryss i toppen, garnera med grädde och chokladsås och du har en bakelse som mättar den mest gotte-sugne fikagäst!

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...