Tips!

Några tips när du bakar din kladdkaka:

 

Vispa försiktigt!

  • Nästan alla mjuka kakor blir bättre om man vispar ordentligt, utom kladdkakakan... När man vispar ägg och socker luftigt får man en luftig och hög kaka, inte en kladdig kaka. För att göra en bra kladdkaka ska den vispas med måtta eller röras.

Grädda med måtta!

  • Kladdkakan ska gräddas försiktigt. Okej, det blir kaka även om du gräddar den lite för länge, men om kakan ska vara härligt kladdig i mitten så pass på tiden! Provstick gärna med en sticka i mitten - när kakan är kladdig i mitten men färdigbakad längre ut mot kanterna så brukar den vara lagom. (Sedan är det så klart tycke och smak som avgör hur man vill ha sin kaka!)

Välj rätt form.

  • Kladdkakan ska visserligen vara kladdig, men den är godare om den är så fast att den går att skära. Välj en form som är så stor att kakan inte blir för hög; med ett tjockt lager kaksmet är det svårt att få en lagom gräddning.

Prova olika formar.

  • Grädda i olika former! Bullformar och muffinsformar finns i alla storlekar. Prova dig fram! Baka små kladdkakor till utflykten, eller välj portionsformar till efterrätten.

Baka i mikro.

  • Bråttom? Jo, det går bra att grädda kladdkakor i mikrovågsugn. Grädda i 5-7 minuter med 700W. Kakan får förstås ingen yta, men kakan brukar bli fint gräddad.


Kommentar av Chokladälskare
21 augusti 2009

Bakar jag kladdkakan enligt grundreceptet får jag alltid en tjock skorpa på kakan. Provade en gång att byta ut lite av mjölet mot en fint riven kall kokt potatis. Skorpan blev tunn o fin, precis som de man köper färdiga i butiken... Funkar även fint med en fint riven kall kokt rödbeta, lite rödare kaka, men saftig!

Värt ett försök!

Kommentar av Schnigl
7 december 2009

Blir det verkligen gott med potatis/rödbeta + kladdkaka?

Det känns ju inte riktigt som om mat och godis riktigt hör ihop...?

Kommentar av //kladdkaks bagaren
24 januari 2010

Tack för tipsen dom är jättebra

Kommentar av Snabbkladdis
10 april 2009

Gräddar alltid min kladdkaka i micron och har så gjort sen det var modernt med tights sist :) När jag är själv och sugen mickrar jag en portion (1/3 sats typ) i en låg plastbytta som är tillför att förvara mat i frysen men när jag gör en portion minskar jag tiden till 2,5 min. Man får prova sig fram. Ska nog göra det i kväll tror jag, blev sugen nu.

Kommentar av rubicus
19 mars 2009

Att köra en metallform i micron är ju helt klart olämpligt. Någon som har ett bra tips på en bra form att använda i stället?

Redaktionens kommentar
De flesta ugnsfasta formar brukar tåla micro, glas eller porslin.
Kommentar av Julia
1 april 2010

Hur länge ska den vara i ugnen ?

Redaktionens kommentar
15-20 minuter, beroende på ugn, form och värme.
Kommentar av Jenny
6 april 2010

Häll i lite kokos så får du en god kokoskladdkaka =)

Svar av t
7 september 2010

funkar även att använda kokosen som "ströbröd"

Kommentar av Karla
29 april 2010

vilken kaka är godast?

Svar av Ella
23 juli 2010

Jag brukar göra vanlig kladdkaka men hacka mörk choklad och lägga i och senv hyvla dubbelnougat över kakan! :)

Svar av DuVetJag
16 juli 2011

kolla i receptet bara ;)

Kommentar av Ami
2 juni 2010

Kan man frysa kladdkaka, bli det bra när man tinar upp den, ska baka en 4-5 st till en fest på lördag?

Svar av Lina
24 juni 2010

Alla gånger jag har fryst har det gått jättebra. Speciellt om den har blivit FÖR kladdig då blir det jättegod och seg när den är lite halvtinad. :)

Kommentar av G
4 juli 2010

bra tips!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Sopprecept

Goda soppor

En god soppa till helgen? Många av nya recept på sopprecpt.se!

sopprecept.se

Enklaste - och godaste - pastan

Pasta på italienska

Ibland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek.

pastarecept.nu


Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

Att låta middagen sakta koka samman i ugnen medan man själv dukar är en bra början på en god kväll. Bekvämt, tidseffektivt men framförallt gott!
Variera potatisgratängen med en god broccoligratäng och du har ett tillbehör som passar många rätter. Laga gratäng med svamp och paprika – god till fisk och vegetariska ugnsrätter. En gratäng med kyckling och chèvre är mättande och passar som huvudrätt, gärna med kokta grönsaker och en sallad. Eller gör en lyxig potatisgratäng med lax – lättlagat men riktigt gott!

 gratäng.se