Tips!

Några tips när du bakar din kladdkaka:

 

Vispa försiktigt!

  • Nästan alla mjuka kakor blir bättre om man vispar ordentligt, utom kladdkakakan... När man vispar ägg och socker luftigt får man en luftig och hög kaka, inte en kladdig kaka. För att göra en bra kladdkaka ska den vispas med måtta eller röras.

Grädda med måtta!

  • Kladdkakan ska gräddas försiktigt. Okej, det blir kaka även om du gräddar den lite för länge, men om kakan ska vara härligt kladdig i mitten så pass på tiden! Provstick gärna med en sticka i mitten - när kakan är kladdig i mitten men färdigbakad längre ut mot kanterna så brukar den vara lagom. (Sedan är det så klart tycke och smak som avgör hur man vill ha sin kaka!)

Välj rätt form.

  • Kladdkakan ska visserligen vara kladdig, men den är godare om den är så fast att den går att skära. Välj en form som är så stor att kakan inte blir för hög; med ett tjockt lager kaksmet är det svårt att få en lagom gräddning.

Prova olika formar.

  • Grädda i olika former! Bullformar och muffinsformar finns i alla storlekar. Prova dig fram! Baka små kladdkakor till utflykten, eller välj portionsformar till efterrätten.

Baka i mikro.

  • Bråttom? Jo, det går bra att grädda kladdkakor i mikrovågsugn. Grädda i 5-7 minuter med 700W. Kakan får förstås ingen yta, men kakan brukar bli fint gräddad.


Kommentar av Chokladälskare
21 augusti 2009

Bakar jag kladdkakan enligt grundreceptet får jag alltid en tjock skorpa på kakan. Provade en gång att byta ut lite av mjölet mot en fint riven kall kokt potatis. Skorpan blev tunn o fin, precis som de man köper färdiga i butiken... Funkar även fint med en fint riven kall kokt rödbeta, lite rödare kaka, men saftig!

Värt ett försök!

Kommentar av Schnigl
7 december 2009

Blir det verkligen gott med potatis/rödbeta + kladdkaka?

Det känns ju inte riktigt som om mat och godis riktigt hör ihop...?

Kommentar av //kladdkaks bagaren
24 januari 2010

Tack för tipsen dom är jättebra

Kommentar av Snabbkladdis
10 april 2009

Gräddar alltid min kladdkaka i micron och har så gjort sen det var modernt med tights sist :) När jag är själv och sugen mickrar jag en portion (1/3 sats typ) i en låg plastbytta som är tillför att förvara mat i frysen men när jag gör en portion minskar jag tiden till 2,5 min. Man får prova sig fram. Ska nog göra det i kväll tror jag, blev sugen nu.

Kommentar av rubicus
19 mars 2009

Att köra en metallform i micron är ju helt klart olämpligt. Någon som har ett bra tips på en bra form att använda i stället?

Redaktionens kommentar
De flesta ugnsfasta formar brukar tåla micro, glas eller porslin.
Kommentar av Julia
1 april 2010

Hur länge ska den vara i ugnen ?

Redaktionens kommentar
15-20 minuter, beroende på ugn, form och värme.
Kommentar av Jenny
6 april 2010

Häll i lite kokos så får du en god kokoskladdkaka =)

Svar av t
7 september 2010

funkar även att använda kokosen som "ströbröd"

Kommentar av Karla
29 april 2010

vilken kaka är godast?

Svar av Ella
23 juli 2010

Jag brukar göra vanlig kladdkaka men hacka mörk choklad och lägga i och senv hyvla dubbelnougat över kakan! :)

Svar av DuVetJag
16 juli 2011

kolla i receptet bara ;)

Kommentar av Ami
2 juni 2010

Kan man frysa kladdkaka, bli det bra när man tinar upp den, ska baka en 4-5 st till en fest på lördag?

Svar av Lina
24 juni 2010

Alla gånger jag har fryst har det gått jättebra. Speciellt om den har blivit FÖR kladdig då blir det jättegod och seg när den är lite halvtinad. :)

Kommentar av G
4 juli 2010

bra tips!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lakritskladdkaka

Älskad kladdkaka – nu med lakritssmak!

Baka en av våra mest älskade fika-favoriter och smaksätt den med lakrits i en lakritskladdkaka!

kladdkakor.se

Frukostbullar

Frallor för alla

Med våren kommer ljusare morgnar. Dags att stiga upp och baka morotsbullar kanske?

frukostbullar.se


Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

Luftiga bröd med härlig skorpa går att baka på många sätt. Men till stor del hänger det på mjölet. Specialvetemjöl och durumvete gör sitt för att få den rätta smaken. Men tekniken är minst lika viktig. Bakar du luftiga långpannebröd med ost eller oliver så ska degen vara lös och riktigt ordentligt knådad. Gör du focaccia så ska den få tid att jäsa för att bli lyckad. En pizzadeg får bättre kanter om du gör en fördeg. Och frasiga smörgåsbröd på durumvete behöver formas försiktigt så inte luften går ur dem innan gräddningen. Men belöningen är riktigt god och väl värd jobbet!

 hembakatbrod.se