Recept på citronkladdkaka?

Hej! Jag bakade en suverän citrokladdkaka för några år sedan och har tyvärr inte kvar receptet. Vill minnas att jag hittade det här, men finner det inte. Minns jag fel, eller har du något bra recept på just kladdkaka med citron? Tack!

- Anna

Något sådant recept har vi inte haft, så vitt jag vet. Men det låter väldigt gott - kanske vi provar ut något!



Recept och foto: Peppar och salt



Kommentar av Alexander
24 februari 2014

Hej Anna jag frågade på fb och fick detta recept (sorry om det inte är tillåtet)

Helen Ståhls recept på Citron kladdkaka

Tid: 60 minuter varav 35 minuter i ugnen

Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

150 g smör

1 st citron

2 st ägg

2.5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1.5 dl vetemjöl

Garnering:

ca 1 msk florsocker

Servering:

ca 5 dl vispgrädde

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.

Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter.

Tvätta citronen och torka den torr.

Riv citronskalet på ett rivjärn.

Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress.

Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke.

Vispa ägg och strösocker till en ljusgul fluffig smet med elvisp.

Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och citronsaft. Blanda till en jämn smet, använd gärna elvispen.

Tillsätt det smälta smöret och vetemjölet. Blanda till en jämn smet, gärna med elvispen på lägsta hastighet.

Häll smeten i den smorda formen.

Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 35 minuter.

Låt kakan svalna. Pudra över florsocker. Vispa grädden.

Servera kakan ljummen eller kall med vispad grädde.




Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

salladsrecept.se

Tranbär, rönnbär, äpplen och päron

Alla höstens bär

Ingen har väl missat att rönnen har otroligt mycket bär i år? Det tyder på en kall vinter, sägs det, men är också perfekt för att koka rönnbärsmarmelad!

kokasylt.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se