Jordgubbs kladdkaka

Du behöver:

  • 2-3 dl jordgubbar
  • 1 dl smält smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker eller rårörsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 krm bakpulver
  • 4 msk muscovadosocker

Gör så här:

Vispa samman smält smör eller margarin, socker och ägg. Rör ner torrvarorna (spara muscovadosockret) och slå smeten i en smord form med löstagbar kant.

Skär jordgubbarna i halvor, vänd dem i muscovadosocker och lägg dem ovanpå smeten så att de sjunker ner lite. Strössla över resten av sockret.

Grädda i 180 grader i cirka 25-30 minuter tills kakan är genombakad i kanten men kladdig i mitten. Låt svalna helt och förvara sedan kallt en stund i kyl innan servering. Servera med grädde och färska jordgubbar.

Fler tips för kladdkakakan!

Missa inte vår sida med tips på hur du lyckas med kladdkakan!


Kommentar av Linn
20 augusti 2009

Tror du man skulle kunna använda hallon istället? :D

Redaktionens kommentar
Det tror jag går utmärkt, hallon passar fint till choklad.
Kommentar av Cissi
1 oktober 2010

Kan man använda bordsmargarin, typ lätta i kakan?

Redaktionens kommentar
Nej, det brukar sällan bli bra.
Kommentar av Kottan
24 juni 2008

Min absoluta favorit!

Redaktionens kommentar
Roligt att höra! Lycka till med bakandet!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pizza

Hembakad fest!

Hoppa hämtpizzan i kväll! Din hembakade quattro stagioni smakar bättre...

bakapizza.se

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se


Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

Vägen till ett gott bröd är ofta att vara försiktig med mjölmängden. För mycket mjöl ger torra bröd som inte jäser upp som de ska. Men degen blir lätt vek (lös) med mindre mjöl och om man använder grovt mjöl eller mycket rågmjöl och då kan en form vara lösningen.
Baka klassiska fullkornsbröd med surdeg och massor av hela korn – perfekt till ost, kallskuret och till inlagd sill. Gör gott och enkelt rågbröd till frukostmackorna eller gör ett surdegsbröd med mycket råg, russin och pumpafrön. Eller till brytbrödet på morgonen.
Men inte bara grova bröd mår bra av stöd. Även ljusa och luftiga brödtyper blir bättre i for-men. En focaccia görs av en vek deg som jäser fina luftbubblor i en långpanna, prova en variant med ost eller med oliver! Och till det godaste rostbrödet krävs också en form – hembakat toastbröd är en oslagbar frukost. Håll formen helt enkelt, eller snarare – låt formen hålla din deg!

 hembakatbrod.se