Kladdkaka med mandelmassa och choklad

En härlig kladdkaka med riven mandelmassa och hackad choklad i kakan.

Du behöver:

 

  • 100 g smör
  • 100 g choklad, gärna mörk
  • 150 g mandelmassa
  • 2 dl socker, gärna råsocker
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 krdm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krdm bakpulver
  • 2 msk kakao

Gör så här:

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter.

Skär smör i bitar och smält det i en kastrull.

Hacka chokladen grovt.

Riv mandelmassan grovt på rivjärn och blanda med chokladen.

Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vanilj, salt och kakao i en bunke.

Rör ner sockret i smöret. Blanda sedan ner äggen ett och ett.

Rör ner torrvarorna och blanda om tills smeten är slät.

Blanda försiktigt ner mandelmassan och den hackade chokladen - rör inte så mycket så att mandelmassan löses upp.

Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i 16-18 minuter. Låt kakan svalna innan den serveras.

Tips! Kakan vinner i smak om den få stå svalt över natten.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se

Pannkakor

Pannkakor är svaret!

Slut på middagsidéer mitt i veckan? Vispa ihop en pannkakssmet vetja!

pannkakor.se


Baka luftigt!

Frasigt nybakat bröd

Surdegsbröd på rågmjöl i all ära. Men ibland vill man njuta av ett riktigt frasigt och luftigt durumvetebröd.

Luftiga bröd med härlig skorpa går att baka på många sätt. Men till stor del hänger det på mjölet. Specialvetemjöl och durumvete gör sitt för att få den rätta smaken. Men tekniken är minst lika viktig. Bakar du luftiga långpannebröd med ost eller oliver så ska degen vara lös och riktigt ordentligt knådad. Gör du focaccia så ska den få tid att jäsa för att bli lyckad. En pizzadeg får bättre kanter om du gör en fördeg. Och frasiga smörgåsbröd på durumvete behöver formas försiktigt så inte luften går ur dem innan gräddningen. Men belöningen är riktigt god och väl värd jobbet!

 hembakatbrod.se