Kladdkaka med tryffel

En elegant kladdkaka, med god kolasmak och smakfull glasyr.

Kakan lagas i långpanna och räcker till 24 bitar.

Du behöver

  • 5 ägg
  • 175 gram smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 dl strösocker
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 1 dl kakao
  • (1 tsk vaniljpulver)
  • ½ tsk salt
  • 1 krdm bakpulver

Glasyren

  • 200 gram ljus choklad
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 25 gram smör

 

Gör så här

Blanda samman socker, ägg och sirap i en kastrull. Sjud på svag värme några minuter under omrörning så massan får samma konsistens som kolasås. Ta av från värmen och rör i smöret i bitar. Rör till allt smör smält och blandats väl.

Blanda samman alla torrvarorna i en bunke. Vispa sakta eller rör ner dem i äggblandningen. Rör slätt.

Smörj en långpanna eller täck med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt och grädda  i mittan av ugnen i  cirka 20 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna något.

Gör glasyren så här: Koka upp grädden. Bryt chokladen i bitar eller hacka den grovt. Häll den varma grädden över chokladen och blanda tills den smält helt. (Undvik att röra i tryffeln i onödan, så blir den slätare.) Blanda ner smöret och rör tills du har en jämn massa.

Bred ut tryffeln jämnt över hela kakan. Låt kakan stå svalt en stund och pudra sedan ytan med lite florsocker innan kakan skärs i 24 bitar. Servera med grädde, frukt eller vaniljglass.


Kommentar av bosse
26 maj 2010

Bra kaka! En av de bästa jag bakat (och jag bakar mycket!) smakar lite kola och är så där härligt seg...

Kommentar av SD 2010
12 juni 2010

Riktigt god kladdkaka, jag rekommenderar den starkt.

Kommentar av cesse
16 juni 2010

Mums!

Kommentar av FlummigBlomma
14 juli 2010

Går den bra att frysa?

Kommentar av terese
16 juli 2010

hur stor ska pannan vara?

Kommentar av Anita Jonsson/Uppsala
24 juli 2010

hur stor ska långpannan vara 30*40 eller?

Redaktionens kommentar
Kakan är bakad i båda varianterna med gott resultat, jag föredrar den lilla.
Svar av x
13 september 2010

Menar ni "den stora" och "den lilla" enligt tysk husmorsstandard eller enligt Internationella kladdkakekommitténs varianter?

Svar av AJ
7 augusti 2010

Provade i den stora , blev då lite låg ska prova i en mindre också, men fick bra betyg när jag bjöd vänner på den, de tog dubbla stora bitar

Kommentar av Förvirrad
24 augusti 2010

Det kan väll inte heta kladdkaka med tryffel om det inte finns någon tryffel med i receptet?

Svar av Övertygad
27 augusti 2010

Eeh... chokladtryffel består av grädde, choklad och smör, precis som i receptet ovan...

Kommentar av Iss
12 september 2010

Blev mycket uppskattad när jag bjöd på den hemma hos "familjen". Rekomenderas starkt !


Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Pannkakor

Crêpes

Fyllda pannkakor är en läckerhet som gjord för köksexperiment. Prova nya, goda recept på crêpes!

pannkakor.se

Påskgodis

Påskens bästa godis

Till påsk får vi släppa loss gottegrisen inom oss. Gör det med stil och laga syrlig citronfudge!

påskgodisrecept.se


Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

Bekväm mat går lätt att ha färdig i frysen eller kylen, passar vardag som fest och kan serveras ihop med de flesta tillbehör. Gratänger med potatis som bas är just bekvämt. Du kan smaksätta med vad du för tillfället råkar ha hemma. Och servera dem till det mesta!
Gör du potatisgratäng med zucchini har du en god vego–gratäng till bönsalladen. Väljer du din favoritkorv kan potatisgratängen med korv och färskost bli en riktig festrätt eller barnens älsklingsrätt! Tillsammans med en grönsallad är enkel potatisgratäng med lax en perfekt vardagsmiddag – medan samma gratäng blir festmat på buffén. Eller prova ännu ett nytt, gott recept på rotfruktsgratäng som smakar utmärkt till både söndagsstek eller ett kryddigt grillspett!

 gratäng.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...