Kladdkaka med tryffelEn elegant kladdkaka, med god kolasmak och smakfull glasyr. Kakan lagas i långpanna och räcker till 24 bitar. Du behöver
Glasyren
Gör så härBlanda samman socker, ägg och sirap i en kastrull. Sjud på svag värme några minuter under omrörning så massan får samma konsistens som kolasås. Ta av från värmen och rör i smöret i bitar. Rör till allt smör smält och blandats väl. Blanda samman alla torrvarorna i en bunke. Vispa sakta eller rör ner dem i äggblandningen. Rör slätt. Smörj en långpanna eller täck med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt och grädda i mittan av ugnen i cirka 20 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna något. Gör glasyren så här: Koka upp grädden. Bryt chokladen i bitar eller hacka den grovt. Häll den varma grädden över chokladen och blanda tills den smält helt. (Undvik att röra i tryffeln i onödan, så blir den slätare.) Blanda ner smöret och rör tills du har en jämn massa. Bred ut tryffeln jämnt över hela kakan. Låt kakan stå svalt en stund och pudra sedan ytan med lite florsocker innan kakan skärs i 24 bitar. Servera med grädde, frukt eller vaniljglass.
Kommentar av
SD 2010
12 juni 2010
Riktigt god kladdkaka, jag rekommenderar den starkt. Kommentar av
cesse
16 juni 2010
Mums! Kommentar av
FlummigBlomma
14 juli 2010
Går den bra att frysa? Kommentar av
terese
16 juli 2010
hur stor ska pannan vara? Kommentar av
Anita Jonsson/Uppsala
24 juli 2010
hur stor ska långpannan vara 30*40 eller?
Redaktionens kommentar
Kakan är bakad i båda varianterna med gott resultat, jag föredrar den lilla.
Svar av x
13 september 2010
Menar ni "den stora" och "den lilla" enligt tysk husmorsstandard eller enligt Internationella kladdkakekommitténs varianter? Svar av AJ
7 augusti 2010
Provade i den stora , blev då lite låg ska prova i en mindre också, men fick bra betyg när jag bjöd vänner på den, de tog dubbla stora bitar Kommentar av
Förvirrad
24 augusti 2010
Det kan väll inte heta kladdkaka med tryffel om det inte finns någon tryffel med i receptet? Svar av Övertygad
27 augusti 2010
Eeh... chokladtryffel består av grädde, choklad och smör, precis som i receptet ovan... Kommentar av
Iss
12 september 2010
Blev mycket uppskattad när jag bjöd på den hemma hos "familjen". Rekomenderas starkt ! MorotskakaModern klassiker står sig på kakfatet
Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär! Vegetarisk matAlla nyanser av gröntDet är lätt att laga grönare mat. Börja med en mustig vintergryta med bönor och rotfrukter, toppad med fetaost! VåffeldagenFira våffeldagen!Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag! Baka luftigt!Frasigt nybakat brödLuftiga bröd med härlig skorpa går att baka på många sätt. Men till stor del hänger det på mjölet. Specialvetemjöl och durumvete gör sitt för att få den rätta smaken. Men tekniken är minst lika viktig. Bakar du luftiga långpannebröd med ost eller oliver så ska degen vara lös och riktigt ordentligt knådad. Gör du focaccia så ska den få tid att jäsa för att bli lyckad. En pizzadeg får bättre kanter om du gör en fördeg. Och frasiga smörgåsbröd på durumvete behöver formas försiktigt så inte luften går ur dem innan gräddningen. Men belöningen är riktigt god och väl värd jobbet! Fisksoppa
Lyxig soppa för många.
Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!
Snabba scones
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Glace au four
Glass i ugn?
Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
|
|
Bra kaka! En av de bästa jag bakat (och jag bakar mycket!) smakar lite kola och är så där härligt seg...