Kladdkaka med tryffel

En elegant kladdkaka, med god kolasmak och smakfull glasyr.

Kakan lagas i långpanna och räcker till 24 bitar.

Du behöver

  • 5 ägg
  • 175 gram smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 dl strösocker
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 1 dl kakao
  • (1 tsk vaniljpulver)
  • ½ tsk salt
  • 1 krdm bakpulver

Glasyren

  • 200 gram ljus choklad
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 25 gram smör

 

Gör så här

Blanda samman socker, ägg och sirap i en kastrull. Sjud på svag värme några minuter under omrörning så massan får samma konsistens som kolasås. Ta av från värmen och rör i smöret i bitar. Rör till allt smör smält och blandats väl.

Blanda samman alla torrvarorna i en bunke. Vispa sakta eller rör ner dem i äggblandningen. Rör slätt.

Smörj en långpanna eller täck med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt och grädda  i mittan av ugnen i  cirka 20 minuter i 175 grader. Låt kakan svalna något.

Gör glasyren så här: Koka upp grädden. Bryt chokladen i bitar eller hacka den grovt. Häll den varma grädden över chokladen och blanda tills den smält helt. (Undvik att röra i tryffeln i onödan, så blir den slätare.) Blanda ner smöret och rör tills du har en jämn massa.

Bred ut tryffeln jämnt över hela kakan. Låt kakan stå svalt en stund och pudra sedan ytan med lite florsocker innan kakan skärs i 24 bitar. Servera med grädde, frukt eller vaniljglass.


Kommentar av bosse
26 maj 2010

Bra kaka! En av de bästa jag bakat (och jag bakar mycket!) smakar lite kola och är så där härligt seg...

Kommentar av SD 2010
12 juni 2010

Riktigt god kladdkaka, jag rekommenderar den starkt.

Kommentar av cesse
16 juni 2010

Mums!

Kommentar av FlummigBlomma
14 juli 2010

Går den bra att frysa?

Kommentar av terese
16 juli 2010

hur stor ska pannan vara?

Kommentar av Anita Jonsson/Uppsala
24 juli 2010

hur stor ska långpannan vara 30*40 eller?

Redaktionens kommentar
Kakan är bakad i båda varianterna med gott resultat, jag föredrar den lilla.
Svar av x
13 september 2010

Menar ni "den stora" och "den lilla" enligt tysk husmorsstandard eller enligt Internationella kladdkakekommitténs varianter?

Svar av AJ
7 augusti 2010

Provade i den stora , blev då lite låg ska prova i en mindre också, men fick bra betyg när jag bjöd vänner på den, de tog dubbla stora bitar

Kommentar av Förvirrad
24 augusti 2010

Det kan väll inte heta kladdkaka med tryffel om det inte finns någon tryffel med i receptet?

Svar av Övertygad
27 augusti 2010

Eeh... chokladtryffel består av grädde, choklad och smör, precis som i receptet ovan...

Kommentar av Iss
12 september 2010

Blev mycket uppskattad när jag bjöd på den hemma hos "familjen". Rekomenderas starkt !


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

frukostbullar.se

Kladdkakor

Godaste kakan

En kladdkaka passar alltid fint! Prova ett recept på en god och smakrik kaka som bakas lätt i långpannan!

kladdkakor.se


Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

Med en enkel mixer lagar du snabbt några riktigt goda soppor. På några minuter kan du sno ihop en krämig och smakrik morotssoppa till lunchen. Lika enkelt lagar du potatissoppan eller den släta svampsoppan som ska bli förrätt till söndagssteken. En god variant på grön ärtsoppa, med äppelcider och dragon passar utmärkt både till lunch och förrätt. Gott kan faktiskt vara snabbt!

 sopprecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...