Mjuk chokladkladdkaka

En riktigt chokladig kaka som smakar utmärkt till efterrätt. Chokladälskarens val!

Du behöver:

  • 200 gram smör eller margarin
  • 200 gram mörk choklad
  • 2 ägg
  • 3 dl muskovadosocker eller rårörsocker
  • 2,5 dl vetemjöl

Gör så här:

Smöra en form med löstagbar kant, 24-26 centimeter i diameter.

Blanda socker och mjöl i en bunke.

Smält smör och choklad tillsammans. Antingen i vattenbad (i en skål eller fat över en kastrull med kokande vatten) eller på svag värme i en tjockbottnad kastrull eller i mikrovågsugn.

Rör ner äggen i smör- och chokladblandningen, ett och ett. Vänd sedan ner socker- och mjölblandningen och rör till en slät smet. Vispa inte med elvisp på hög hastighet, då vispar du in luft i smeten.

Häll smeten i formen och grädda i 200 grader i cirka 18-20 minuter tills kakan är bakad i kanten men kladdig i mitten.

Låt nu kakan svala helt, gärna över natten - chokladen i kakan behöver tid att stelna innan den går att skära. Låt gärna kakan vila någon dag så får den ännu bättre smak.

Servera med vispad grädde och gärna färsk frukt eller bär.

 

Fler tips för kladdkakakan!

Missa inte vår sida med tips på hur du lyckas med kladdkakan!

 


Kommentar av Jens
1 november 2012

Den här meningen -

"Rör ner äggen i bunken, ett och ett. Blanda sedan ner torrvarorna och rör till en slät smet. Vispa inte med elvisp på hög hastighet, då vispar du in luft i smeten."

Saknar samband med meningen över -

"Blanda samman socker och mjöl i en bunke."

Äggen ska väl röras ned i smörchokladensmeten. Det gjorde jag iaf. Funkade fint fint. Nu återstår det att vänta några dagar på att den ska sätta sig.

Redaktionens kommentar
Du har rätt i att receptet var lite otydligt. Nu har vi gjort det tydligare och hoppas att det inte ska bli några missförstånd.
Kommentar av Carina
29 oktober 2012

Rekomenderas icke

Redaktionens kommentar
Berätta gärna varför så vi har en möjlighet att förbättra receptet!
Kommentar av Sur!
31 december 2011

Ursäkta! Men jag har gjort precis som det står i receptet, men kakan blir helt grynig. Smöret hamnar på toppen och bubblar. Ska man inte vispa ägg och socker först?

Svar av Kunnig
22 februari 2012

Då har du förmodligen värmt smör och chokladen för mycket. Det får inte var för varmt får då blir det precis så. Gäller inte bara denna kaka utan alla bakverk med choklad och smör.

Kommentar av berra
29 april 2010

Helt perfekt chokladsmak! 18 min var lagom för min ugn.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Kladdkakorna som alla älskar!

Vår nya, glutenfria kladdkaka är en kaka de flesta tål. Och som alla gillar!

kladdkakor.se

Mors dag

Klassiska kakor till Mors dag

På söndag, i slutet av blommande maj firar vi Mors dag med klassiska bakverk som chokladsmakande drömrulltårta, fylld med härlig smörkräm.

bakakaka.se


Sockerkakor

Klassisk kaka står sig genom trender.

Det finns tidlös fika, som alltid passar. Tigerkakan hör dit!

Fikatrender kommer och går. Och visst är det roligt att prova något nytt till kaffet. Men sen finns kakorna som alltid kommer tillbaka. Klassiska sockerkakor med olika smaksättning är svårslagna som fikabröd. Lättbakade, billiga, snabba, hållbara och fantastiskt goda!
Vi tipsar om några klassiska favoriter som alltid passar: Chokladsockerkaka, citronsockerkaka, kardemummakaka eller en god tigerkaka. Alla funkar lika bra till finfika som på barnkalas.
Och så ska man såklart inte förakta en enkel sockerkaka. Nybakad och fortfarande ljummen står den sig lätt genom alla trender!

 sockerkakor.se