Kladdkaka med nötter

En lätt nötmarängbotten lyfter kladdkakan till finfika.

Du behöver

Nötmaräng

  • 100 g hasselnötter
  • 3 ägg (vitorna)
  • 1/2 dl strösocker

Kladdkaka

  • 75 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm bakpulver
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 2 1/2 msk kakao
  • en nypa salt
  • 50 g hasselnötter, till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Nötmaräng:

Smörj en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Mixa nötterna tills de är ganska finfördelade, men inte mjöl. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner socker och nötter. Grädda i 175 graders ugnsvärme mitt i ugnen i 10 minuter.

Kladdkaka:

Smält smöret. Vispa samman ägg, socker och smör. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao och eventuellt salt. Vänd ner i äggsmeten och blanda till en jämn smet. Bred försiktigt ut över nötmarängen när den är gräddad. Grädda i ytterligare 15 minuter i 175 grader mitt i ugnen. Låt svalna. Garnera med hackade hasselnötter, gärna rostade.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Brödrecept

Pitabröd

Jaga bort höstrusket och locka fram helgkänslan med hembakade pitabröd!

hembakatbrod.se

Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

kokasylt.se


Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

Du nalkas ljuva sommar, med studentfester, skolavslutning och bröllop. Vem vill stå mer än nödvändigt vid spisen då? Enkla tillbehör som färskost, marinerade vita bönor eller ajvarröra kan stå färdiga i förväg, liksom ostpaj.

På buffén kan alla hitta något att tycka om. Klassiker som potatissallad och inkokt lax går alltid hem. Komplettera med focaccia och goda ostar - festen är i land!

 buffemat.se