Kladdkaka med nötter

En lätt nötmarängbotten lyfter kladdkakan till finfika.

Du behöver

Nötmaräng

  • 100 g hasselnötter
  • 3 ägg (vitorna)
  • 1/2 dl strösocker

Kladdkaka

  • 75 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm bakpulver
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 2 1/2 msk kakao
  • en nypa salt
  • 50 g hasselnötter, till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Nötmaräng:

Smörj en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Mixa nötterna tills de är ganska finfördelade, men inte mjöl. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner socker och nötter. Grädda i 175 graders ugnsvärme mitt i ugnen i 10 minuter.

Kladdkaka:

Smält smöret. Vispa samman ägg, socker och smör. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao och eventuellt salt. Vänd ner i äggsmeten och blanda till en jämn smet. Bred försiktigt ut över nötmarängen när den är gräddad. Grädda i ytterligare 15 minuter i 175 grader mitt i ugnen. Låt svalna. Garnera med hackade hasselnötter, gärna rostade.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Morotskakor

Kakor som håller i längden

Saftiga morotskakor med glasyr finns i många smaker. Baka morotskaksmuffins med apelsinsmak!

morotskaka.com

Scones

Fruktscones

Scones är snabbakat och gott, både som fika och mellanmål. Prova ett nytt recept på små, smakliga fruktscones!

scones.se


Efterrätter

Maräng

Påsken är här! Spara några ägg till efterrätten och gör helgens godaste fruktmaräng!

Alla som någon gång haft höns förstår varför vi äter ägg just till Påsk... Det är nu som äggen kommer! Och även om du kanske inte har egna höns så finns ekologiska ägg att köpa i snart sagt varje butik.

Ägg ingår ju i många av våra vanligaste bakverk. Tänk dig en solgul sockerkaka, fortfarande varm... Eller våra älskade pannkakor!

Koka inte alla ägg i påsk utan spara några och laga en härlig fruktmaräng som avslutning på en riktigt påskmiddag! Mjuk maräng som täcke till frukt eller bär lyfter fram smaken på en fint sätt. En utmärkt efterrätt som passar fint till helgen!

Glad påsk önskar pepparochsalt.se!

 efterratter.se