Kladdkaka med nötter

En lätt nötmarängbotten lyfter kladdkakan till finfika.

Du behöver

Nötmaräng

  • 100 g hasselnötter
  • 3 ägg (vitorna)
  • 1/2 dl strösocker

Kladdkaka

  • 75 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm bakpulver
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 2 1/2 msk kakao
  • en nypa salt
  • 50 g hasselnötter, till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Nötmaräng:

Smörj en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Mixa nötterna tills de är ganska finfördelade, men inte mjöl. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner socker och nötter. Grädda i 175 graders ugnsvärme mitt i ugnen i 10 minuter.

Kladdkaka:

Smält smöret. Vispa samman ägg, socker och smör. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao och eventuellt salt. Vänd ner i äggsmeten och blanda till en jämn smet. Bred försiktigt ut över nötmarängen när den är gräddad. Grädda i ytterligare 15 minuter i 175 grader mitt i ugnen. Låt svalna. Garnera med hackade hasselnötter, gärna rostade.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Surdegsbröd

Hembakat med klass

Känslan av att ha bakat eget, riktigt gott bröd är fantastisk. Med bara mjöl, vatten, salt och lite jäst lyckas du med ljust surdegsbröd!

surdegsbrod.se

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se


Crêpes

Snabba pannkakor med god och matig fyllning

Pannkakor måste inte betyda sylt och grädde. Tvärtom. Gör matiga och goda crêpes med räkor som passar både vardag och helgkväll!

Crêpes är bekvämmatens bekvämmat. Smidigt att ha färdigt i kylen när det är bråttom, lätt att frysa in direkt i ugnsformen, och en perfekt rätt att laga av pannkakor som blivit över. Crêpes är också lätt att fylla av det man för tillfället har hemma. Klassiska fyllningar som köttfärscrêpes, svampcrêpes eller kycklingcrêpes är gott som passar både vardag och på en buffé. Goda böncrêpes mättar fint, och lite lättare räkcrêpes, fyllda med räkstuvning, är enkel lyx som är lätt att laga även mitt i veckan. Med grönsaker, sallader och kanske en bit bröd räcker två crêpes per person långt en vardag. Och tillsammans med soppa passar de som varmt tillbehör. Snabb, lätt, billig och bekväm mat helt enkelt!

 pannkakor.se