Kladdkaka med nötter

En lätt nötmarängbotten lyfter kladdkakan till finfika.

Du behöver

Nötmaräng

  • 100 g hasselnötter
  • 3 ägg (vitorna)
  • 1/2 dl strösocker

Kladdkaka

  • 75 g smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 krm bakpulver
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 2 1/2 msk kakao
  • en nypa salt
  • 50 g hasselnötter, till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Nötmaräng:

Smörj en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Mixa nötterna tills de är ganska finfördelade, men inte mjöl. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner socker och nötter. Grädda i 175 graders ugnsvärme mitt i ugnen i 10 minuter.

Kladdkaka:

Smält smöret. Vispa samman ägg, socker och smör. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kakao och eventuellt salt. Vänd ner i äggsmeten och blanda till en jämn smet. Bred försiktigt ut över nötmarängen när den är gräddad. Grädda i ytterligare 15 minuter i 175 grader mitt i ugnen. Låt svalna. Garnera med hackade hasselnötter, gärna rostade.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Fruktrecept

Fem om dagen

Paj, sallad, soppa, smoothie. Vi äter gärna fem frukter om dagen, särskilt när de samsas i en fruktsallad!

fruktrecept.se

Godis till påsk

Påskgodis för små och stora

Snyggt och gott ska påskgodiset vara. Lättlagat dessutom - som tryffel med mandel och vanilj!

påskgodisrecept.se


Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

Riktigt bra mat är viktig tidigt i livet. Förutom att det är enkelt att laga själv sparar hemlagat också pengar. Vi ger dig råd och inspiration så du kan komma igång!

Bebisens första grönsaksmos och bärmos följs av rätter med mer konsistens. Till stor del kan hela familjen äta samma mat men några lösningar är bra att ha i bakfickan. Att ha mellanmålet redo sparar många tårar och blodsockerdippar, så prova hemkokt välling eller ett recept på osötade muffins som äts upp till sista smulan. Mycket matglädje önskar redaktionen!

 barnmatsrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...