Kladdkaka med jordnötter

Jordnötter och choklad är en perfekt kombination! Gärna i en god kladdkaka. Servera med grädde eller vaniljglass och du har en läcker kaka.

 

Du behöver:

  • 100 g smör
  • 100 g choklad, gärna mörk
  • 1 dl jordnöttsmör (ca 1 dl)
  • 2 1/2 dl socker, gärna råsocker
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krdm bakpulver
  • 2 msk kakao
  • 1 1/2 dl rostade jordnötter

Gör så här:

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter.

Skär smör i bitar och lägg en kastrull. Hacka chokladen grovt. Smält smör och choklad tillsammans på låg värme. Tag bort från plattan och rör ner jordnöttsmöret. Blanda ner sockret i smeten.

Blanda samman vetemjöl, bakpulver och kakao i en bunke.

Rör eller vispa ner äggen i choklad- och smörkrämen, rör sedan ner torrvarorna och blanda om tills smeten är slät.

Hacka jordnötterna grovt och blanda ner dem i smeten.

Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i cirka 16 minuter. Låt kakan svalna innan den serveras.

Tips! Kakan vinner i smak om den få stå svalt över natten.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se


Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

Det är lätt att lyckas bra när man lagar mat med kyckling. Köttet är både magert och saftigt och det går lätt att variera rätterna.

Prova baconlindad kycklingfilé med dragon och du får en helgrätt som går att laga både med tanke på miljö och plånbok. I dag finns både kyckling och bacon som är ekologiskt producerat, och de flesta rotfrukter går fint att hitta kravmärkta.

Att krydda kyckling med örtkryddor ger ofta en fin smak, lindar du den i bacon får du dessutom till en bra brytning mellan örterna, den milda kycklingen och det kraftiga i baconet.

Servera med matvete och örtkryddade, ugnsbakade morötter och rödbetor så har du en festmiddag av det robustare slaget, som smakar betydligt mer än du behövt anstränga dig!

Snabbt, lätt och väldigt gott!

Trevlig mathelg önskar pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu