Kladdkaka med jordnötter

Jordnötter och choklad är en perfekt kombination! Gärna i en god kladdkaka. Servera med grädde eller vaniljglass och du har en läcker kaka.

 

Du behöver:

  • 100 g smör
  • 100 g choklad, gärna mörk
  • 1 dl jordnöttsmör (ca 1 dl)
  • 2 1/2 dl socker, gärna råsocker
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krdm bakpulver
  • 2 msk kakao
  • 1 1/2 dl rostade jordnötter

Gör så här:

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter.

Skär smör i bitar och lägg en kastrull. Hacka chokladen grovt. Smält smör och choklad tillsammans på låg värme. Tag bort från plattan och rör ner jordnöttsmöret. Blanda ner sockret i smeten.

Blanda samman vetemjöl, bakpulver och kakao i en bunke.

Rör eller vispa ner äggen i choklad- och smörkrämen, rör sedan ner torrvarorna och blanda om tills smeten är slät.

Hacka jordnötterna grovt och blanda ner dem i smeten.

Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i cirka 16 minuter. Låt kakan svalna innan den serveras.

Tips! Kakan vinner i smak om den få stå svalt över natten.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kaffedrinkar

Höj värmen!

Höj temperaturen med en värmande kaffedrink!

kaffedrinkar.se

Fikaklassiker

Favoritfika – sockerkakor med choklad eller citron!

Ibland vill man tillbaka till grunden i berg av muffins och cupcakes. Vi slår ett slag för en hederlig sockerkaka till eftermiddagsfikan.

sockerkakor.se


Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

Färskpotatis, späda salladsblad, gräslök, gräddfil… också matjessill. Ofta serverar vi sillen kryddad som den är men på några minuter kan du lätt variera smakerna på midsommarbordet. Blanda en god citronmatjessill som passar bra till potatisen. Gör enkel och klassisk matjeröra att servera på hårt bröd. Eller krydda snabbt med vitlök och chilisås… Bottna serveringsfatet med salladsblad, kall, skuren potatis och toppa med sillen. Eller gör en ljummen potatissallad med bacon och tomat – mättande som passar både midsommar och brunch dagen efter! Trevlig midsommar önskar pepparochsalt.se!

 sillrecept.se