Jordnötter och choklad är en perfekt kombination! Gärna i en god kladdkaka. Servera med grädde eller vaniljglass och du har en läcker kaka.
Du behöver:
100 g smör
100 g choklad, gärna mörk
1 dl jordnöttsmör (ca 1 dl)
2 1/2 dl socker, gärna råsocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
1 krdm bakpulver
2 msk kakao
1 1/2 dl rostade jordnötter
Gör så här:
Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter.
Skär smör i bitar och lägg en kastrull. Hacka chokladen grovt. Smält smör och choklad tillsammans på låg värme. Tag bort från plattan och rör ner jordnöttsmöret. Blanda ner sockret i smeten.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver och kakao i en bunke.
Rör eller vispa ner äggen i choklad- och smörkrämen, rör sedan ner torrvarorna och blanda om tills smeten är slät.
Hacka jordnötterna grovt och blanda ner dem i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i cirka 16 minuter. Låt kakan svalna innan den serveras.
Tips! Kakan vinner i smak om den få stå svalt över natten.
Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.
Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret. Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!
Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!
Vägen till ett gott bröd är ofta att vara försiktig med mjölmängden. För mycket mjöl ger torra bröd som inte jäser upp som de ska. Men degen blir lätt vek (lös) med mindre mjöl och om man använder grovt mjöl eller mycket rågmjöl och då kan en form vara lösningen.
Baka klassiska fullkornsbröd med surdeg och massor av hela korn – perfekt till ost, kallskuret och till inlagd sill. Gör gott och enkelt rågbröd till frukostmackorna eller gör ett surdegsbröd med mycket råg, russin och pumpafrön. Eller till brytbrödet på morgonen.
Men inte bara grova bröd mår bra av stöd. Även ljusa och luftiga brödtyper blir bättre i for-men. En focaccia görs av en vek deg som jäser fina luftbubblor i en långpanna, prova en variant med ost eller med oliver! Och till det godaste rostbrödet krävs också en form – hembakat toastbröd är en oslagbar frukost. Håll formen helt enkelt, eller snarare – låt formen hålla din deg!
Grahamscones.
Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Surdegsbröd
Finaste limporna
Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.