Lakritskladdkaka i rutor

En kladdkaka med mycket smak av lakrits! Serverad med vispad grädde är den en riktigt superkaka för lakritsälskaren.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl mörkt muscovadosocker eller rårörsocker
  • 2 msk baksirap med malt eller mörk sirap
  • 2 1/2 msk lakritspulver*
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver
  • 1 krm salt

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form, cirka 20X30 cm.

Smält smöret och låt det svalna något. Vispa samman ägg och socker.

Blanda alla torrvaror i en bunke.

Blanda ner smöret i äggblandningen och rör i torrvarorna.

Bred ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i 200 grader i cirka 15 minuter. (Använder du varmluftsugn kan du sänka värmen till 180 grader.) Kakan ska vara gräddad i kanterna men mjuk och lite kladdig i mitten.

Låt kakan svalna något och skär den sedan i fyrkantiga bitar. Servera med lättvispad grädde.

*Lakritspulver finns idag i många matbutiker men är billigare och enklare att köpa i hälsokostbutiker och på internet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Varma soppor

Snabb ärtsoppa

Mixat är inte slätstruket! Gör grön ärtsoppa och locka fram smaker på några minuter.

sopprecept.se

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se


Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

På några minuter har du blandat ihop degen till grundreceptet - socker, vetemjöl och smör. Nyplockade bär betyder pajkalas! Särskilt till syrliga pajer som krusbärspaj är vaniljsås gott. När de första blåbären mognar strax blir det blåbärspaj med vanilj och självklart går det bra att göra pajen glutenfri eller mjölkfri.

 smulpaj.se