Lakritskladdkaka i rutor

En kladdkaka med mycket smak av lakrits! Serverad med vispad grädde är den en riktigt superkaka för lakritsälskaren.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl mörkt muscovadosocker eller rårörsocker
  • 2 msk baksirap med malt eller mörk sirap
  • 2 1/2 msk lakritspulver*
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver
  • 1 krm salt

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form, cirka 20X30 cm.

Smält smöret och låt det svalna något. Vispa samman ägg och socker.

Blanda alla torrvaror i en bunke.

Blanda ner smöret i äggblandningen och rör i torrvarorna.

Bred ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i 200 grader i cirka 15 minuter. (Använder du varmluftsugn kan du sänka värmen till 180 grader.) Kakan ska vara gräddad i kanterna men mjuk och lite kladdig i mitten.

Låt kakan svalna något och skär den sedan i fyrkantiga bitar. Servera med lättvispad grädde.

*Lakritspulver finns idag i många matbutiker men är billigare och enklare att köpa i hälsokostbutiker och på internet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Festgryta

Burgundisk köttgryta

Vin passar inte bara till maten. Gör en mustig burgundisk köttgryta till helgen!

helgmenyn.se

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se


Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

Visst kan det vara gott med en välgjord köttfärssås. Men du kan lätt använda färs för att locka fram andra smaker om du väljer kött från rådjur eller älg. Viltfärsbullar är gott både tillsammans med potatis och som tillbehör till soppa och ett gott bröd. Gör du viltfärslimpa höjder du nivån på köttfärslimpan och får en rätt som fungera fint både som varmrätt och kallskuren på buffén. Prova den tillsammans med kapris på hembakat knäckebröd!

 helgmenyn.se