Lakritskladdkaka i rutor

En kladdkaka med mycket smak av lakrits! Serverad med vispad grädde är den en riktigt superkaka för lakritsälskaren.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl mörkt muscovadosocker eller rårörsocker
  • 2 msk baksirap med malt eller mörk sirap
  • 2 1/2 msk lakritspulver*
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver
  • 1 krm salt

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form, cirka 20X30 cm.

Smält smöret och låt det svalna något. Vispa samman ägg och socker.

Blanda alla torrvaror i en bunke.

Blanda ner smöret i äggblandningen och rör i torrvarorna.

Bred ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i 200 grader i cirka 15 minuter. (Använder du varmluftsugn kan du sänka värmen till 180 grader.) Kakan ska vara gräddad i kanterna men mjuk och lite kladdig i mitten.

Låt kakan svalna något och skär den sedan i fyrkantiga bitar. Servera med lättvispad grädde.

*Lakritspulver finns idag i många matbutiker men är billigare och enklare att köpa i hälsokostbutiker och på internet.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

morotskaka.com


Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

Doften av nybakat bröd förgyller verkligen morgonen. Har du gott om tid passar en omgång tekakor perfekt men många gånger vill man inte vänta på att bullarna ska jäsa. Och just lång jästid gör ju brödet mera smakrikt. Är det riktig bråttom finns alltid scones men om du vill ha klassiska brödbullar går det bra att jäsa dem över natten. Baka grahamsbullar eller grova fiberbullar som sakta får jäsa över natten och gräddas på morgonen – smart, gott och nybakat!

 frukostbullar.se