Kladdkaka med lakrits

Kladdkaka måste inte smaka choklad. Tvärtom! Laga kladdkaka med lakrits och njut!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 250 g socker (ca 3 dl)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 1 krdm bakpulver
  • 11/2-2 msk lakritspulver
  • (1 msk rivet citronskal)
  • (2 msk svart sirap)

Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader.

Smöra en form, 26-28 cm i diameter. Gärna med löstagbar kant, men kakan kan också gräddas i en pajform.

Smält smöret.

Rör samman ägg, socker eventuell sirap, citronskal* och smör. Blanda samman mjöl, lakrits och bakpulver. Rör ner torrvarorna och blanda till en jämn smet.

Häll smeten i formen och strö över lite lakrits. Grädda i 16-18 minuter mitt i ugnen.

Låt kakan svalna innan den serveras tillsammans med grädde eller vaniljglass.

* Sirap ger en lite mörkare färg till kakan men kan ibland vara svårt att hitta i butiken.

Citronskal ger kakan lite citrussmak.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av åw
5 december 2011

var finns det att få tag i lakris oulver


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Laxlasagne

Laxen gillar pasta

Lax och pasta är som gjorda för varandra. Laxlasagne är självklar helgmat!

lasagne.nu

Helgtipset

Lasagne till helgen!

Finns det någonting som går upp mot en ångande, nygräddad lasagne?

lasagne.nu


Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

En snabbare variant på kombinationen pasta och grönkål är krämig pastasås smaksatt med kryddnejlika och överströdd med hasselnötter som en tjuvstart på julens smaker. Grönkålen passar bra såväl färsk som tillagad. Finns det inte färsk grönkål att få tag på går fryst också bra, även om den inte ger samma färska känsla och tuggmotstånd.

Framåt jul brukar grönkålen, som är viktig till julbordets halländska långkål, säljas på fler ställen. Jul, förresten - kanske får en färsk grönkålssallad göra entré redan nu och följa med som en grön favorit på julbordet?

 lasagne.nu