Kladdkaka med lakrits

Kladdkaka måste inte smaka choklad. Tvärtom! Laga kladdkaka med lakrits och njut!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 250 g socker (ca 3 dl)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 1 krdm bakpulver
  • 11/2-2 msk lakritspulver
  • (1 msk rivet citronskal)
  • (2 msk svart sirap)

Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader.

Smöra en form, 26-28 cm i diameter. Gärna med löstagbar kant, men kakan kan också gräddas i en pajform.

Smält smöret.

Rör samman ägg, socker eventuell sirap, citronskal* och smör. Blanda samman mjöl, lakrits och bakpulver. Rör ner torrvarorna och blanda till en jämn smet.

Häll smeten i formen och strö över lite lakrits. Grädda i 16-18 minuter mitt i ugnen.

Låt kakan svalna innan den serveras tillsammans med grädde eller vaniljglass.

* Sirap ger en lite mörkare färg till kakan men kan ibland vara svårt att hitta i butiken.

Citronskal ger kakan lite citrussmak.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av åw
5 december 2011

var finns det att få tag i lakris oulver


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Frukostbullar

Baka tre sorters bullar av samma deg!

Nybakade frukostbullar får den segaste morgon att ljusna. Prova att baka tre sorters bullar av samma deg!

frukostbullar.se

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se


Sylt och chutney av rabarber

Fånga rabarbersmaken i flykten

Spara gärna en bit av försommaren - före den stora syltruschen i slutet av sommaren kan vi koka in rabarbersylt.

Med sin syrliga smak bryts rabarbern fint med sötma. Detta gör rabarberchutney till ett uppskattat tillbehör att plocka fram i vinter. Nu före den stora syltruschen senare i sommar kan vi ta oss tid att koka sylt på rabarbern - och av kryddor som kanel och vanilj lyfter smaken ytterligare! Den klassiska efterrätten kompott går också den att frysa in, men kanske vill vi helst äta genast med lite kall vispgrädde.

 kokasylt.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...