Kladdkaka med hallon

Hallon är en perfekt smaksättare i kladdkakan! Som gjort ihop med choklad och vispad grädde eller vaniljglass.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 8 digestivekex
  • 3 dl frysta hallon
  • 125 g smör
  • 200 g mörk choklad,
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 1 krm salt
  • ströbröd till formen
  • (riven choklad till dekoration)

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Smöra en ugnsfast form, cirka 26 centimeter i diameter. Stö med ströbröd.

Krossa kexen grovt och strö ut dem jämnt i botten på formen. Stö de frysta hallonen över men spara 1/2 dl till dekoration.

Grovhacka chokladen och tärna smöret.

Smält chokladen och smöret tillsammans. Antingen på svag värme i en tjockbottnad kastrull eller i vattenbad. OBS! Det får inte bli för varmt - då skär sig blandningen och chokladen blir grynig.

När chokladen och smöret är smält rör du i sirapen och sockret. Vispa sedan i äggen ett och ett tills du har en tjock och slät chokladkräm.

Sikta eller häll ner mjölet och saltet under omrörning tills inga klumpar finns kvar.

Bred ut smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 16 minuter. Tiden varierar från ugn till ugn och beroende på vilken form du använder så provstick med en sticka i mitten av kakan. Den ska vara kladdig i mitten men genombakt i kanterna.

Låt kakan svalna något innan den serveras. Antingen kan du servera den rumsvarm eller kall. Om du låter den stå svalt över natten blir den lättare att skära i jämna bitar men kakan smakar mera om den serveras lite varm.

Dekorerar med resten av hallonen och gärna lite riven choklad. Serveras med vispad grädde eller glass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Pasta

Pasta allt-i-ett för trötta gourmeter!

Snabb pasta blir ofta räddaren i köksnöden. Men pasta med champinjoner och rökt lax är riktig fredagsmysmat!

Pasta räddar vardagen i många kök. Snabbt, mättande, lättvarierat och mättande. Och allra bäst blir allt-i-ett rätterna med bara en gryta på bordet. Varianterna där varm pasta smaksätts med grönt, kött, fisk eller svamp är oändliga. Och ofta är det enkla det som blir allra godast. Variera pasta carbonaran och gör carbonara med chorizo eller färskost. Laga krämig pasta med grönkål, parmesan och hasselnötter. Eller gör pasta puttanesca med sardeller.
Eller så smaksätter du med rökt lax och gör pasta med champinjoner och rökt lax och bönor. En rätt som är snabb nog en vardagskväll men god nog för fredagsmys eller lördagsmiddag. Något grönt, lite bröd och du har kvällen räddad.

 pastarecept.se

Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

vegetariskarecept.se

Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

fisksoppa.se


Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

Ingen kan vara likgiltig inför lukten av nybakat bröd. Att baka själv har blivit ett intresse som fångar allt fler. Förutom smaken så får du ett bröd du garanterat vet vad det innehåller. Och så kan du anpassa brödet så det passar din smak: Börja dagen med hålkakor, baka eget surdegsbröd till kallskuret och osten eller svänga ihop baguetter som passar soppan. Prova gärna ett nytt recept på grahamsbröd som är perfekt till höstens värmande grytor och soppor! Eller baka mångas favoritbröd – luftigt dinkelbröd till maten.

 hembakatbrod.se