Kladdkaka med hallon

Hallon är en perfekt smaksättare i kladdkakan! Som gjort ihop med choklad och vispad grädde eller vaniljglass.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 8 digestivekex
  • 3 dl frysta hallon
  • 125 g smör
  • 200 g mörk choklad,
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 1 krm salt
  • ströbröd till formen
  • (riven choklad till dekoration)

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Smöra en ugnsfast form, cirka 26 centimeter i diameter. Stö med ströbröd.

Krossa kexen grovt och strö ut dem jämnt i botten på formen. Stö de frysta hallonen över men spara 1/2 dl till dekoration.

Grovhacka chokladen och tärna smöret.

Smält chokladen och smöret tillsammans. Antingen på svag värme i en tjockbottnad kastrull eller i vattenbad. OBS! Det får inte bli för varmt - då skär sig blandningen och chokladen blir grynig.

När chokladen och smöret är smält rör du i sirapen och sockret. Vispa sedan i äggen ett och ett tills du har en tjock och slät chokladkräm.

Sikta eller häll ner mjölet och saltet under omrörning tills inga klumpar finns kvar.

Bred ut smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 16 minuter. Tiden varierar från ugn till ugn och beroende på vilken form du använder så provstick med en sticka i mitten av kakan. Den ska vara kladdig i mitten men genombakt i kanterna.

Låt kakan svalna något innan den serveras. Antingen kan du servera den rumsvarm eller kall. Om du låter den stå svalt över natten blir den lättare att skära i jämna bitar men kakan smakar mera om den serveras lite varm.

Dekorerar med resten av hallonen och gärna lite riven choklad. Serveras med vispad grädde eller glass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Grilltips!

Fräsch melonsallad gillar grillat!

Balansera grillkvällen med rätt tillbehör. Sallader på vattenmelon matchar kolgrillen perfekt!

Grillat är mat med rejäla smaker. Men kraftig mat behöver lite balans! Låt därför rätt tillbehör bli det som binder samman grillkvällen. Söt vattenmelon är fräscht i värmen och passar minst lika bra på grillbuffén som till desserten.

Melon går fint att servera som den är men prova en melonsallad med lagrad ost till grillad kyckling. Eller gör en kall tomat-och melonsalsa med chili som passar till grillad halloumiost och grönsaksspett. En syrlig melonsallad med gurka och rödlök är ett gott tillbehör till grillat kött av flera slag. Varför inte prova alla tre till nästa grillkväll? Vi lovar att de höjer smaken på resten av festen!

 grillrecept.nu

Pingst

Pingsttid med dignande kakfat

Vad behövs för en skön pingsthelg? Baka kolakakor och sätt på kaffet!

smakakor.se

Sallader

Somriga sallader

I värmen längtar man efter enkel, svalkande mat. Gör en spännande och nyttig quinoasallad med havtorn och marinerade bönor!

bärrecept.se


Kladdkakor

Krispigt

Varför ska alltid barnen ha ensamrätt till knasiga sötsaker? Baka en krispigt kladdig kaka med chokladpuffar!

Kladdkaka kan man inte baka för ofta. För att vara på den säkra sidan finns mängder av varianter att göra. Allt från den klassiska kladdkakan, lättbakad och god, via mörk chokladig kladdkaka till den goda och lyxiga kladdkakan med  tryffel... Vi puffar gärna för en ny variant som passar både barnkalas och kaffebrickan. Kladdkaka med krisp är kakan för den som gillar sött! Servera med grädde, så klart!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Cannelloni

Färsk pasta, fylld med gräddig lax och ost! En gjuten helgrätt som passar hela veckan…
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...