Kladdkaka med hallon

Hallon är en perfekt smaksättare i kladdkakan! Som gjort ihop med choklad och vispad grädde eller vaniljglass.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 8 digestivekex
  • 3 dl frysta hallon
  • 125 g smör
  • 200 g mörk choklad,
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 1 krm salt
  • ströbröd till formen
  • (riven choklad till dekoration)

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader.

Smöra en ugnsfast form, cirka 26 centimeter i diameter. Stö med ströbröd.

Krossa kexen grovt och strö ut dem jämnt i botten på formen. Stö de frysta hallonen över men spara 1/2 dl till dekoration.

Grovhacka chokladen och tärna smöret.

Smält chokladen och smöret tillsammans. Antingen på svag värme i en tjockbottnad kastrull eller i vattenbad. OBS! Det får inte bli för varmt - då skär sig blandningen och chokladen blir grynig.

När chokladen och smöret är smält rör du i sirapen och sockret. Vispa sedan i äggen ett och ett tills du har en tjock och slät chokladkräm.

Sikta eller häll ner mjölet och saltet under omrörning tills inga klumpar finns kvar.

Bred ut smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 16 minuter. Tiden varierar från ugn till ugn och beroende på vilken form du använder så provstick med en sticka i mitten av kakan. Den ska vara kladdig i mitten men genombakt i kanterna.

Låt kakan svalna något innan den serveras. Antingen kan du servera den rumsvarm eller kall. Om du låter den stå svalt över natten blir den lättare att skära i jämna bitar men kakan smakar mera om den serveras lite varm.

Dekorerar med resten av hallonen och gärna lite riven choklad. Serveras med vispad grädde eller glass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Kladdkaka med hallon

Variera favoritfikat och sätt smak på kladdisen! Kladdkaka med hallon är enkel lyxfika.

kladdkakor.se

Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

glutenfriarecept.se


Bakakaka

Banankaka som muffins

Banankaka börjar bli en klassiker för många baksugna. Den är lättbakad, hållbar och saftigt god.

Baka en god variant av den populära kakan till fikat eller efterrätt! Här är ett lita annorlunda recept där banankakan bakas som stora, saftiga muffins!

Severa med vaniljglass, gärna med chokladkross och skivad banan. Eller skär ett kryss i toppen, garnera med grädde och chokladsås och du har en bakelse som mättar den mest gotte-sugne fikagäst!

 bakakaka.se