Kladdkaka med hallon
Hallon är en perfekt smaksättare i kladdkakan! Som gjort ihop med choklad och vispad grädde eller vaniljglass.
Du behöver
Receptet är för 6-8 personer.
- 8 digestivekex
- 3 dl frysta hallon
- 125 g smör
- 200 g mörk choklad,
- 1 dl ljus sirap
- 1 1/2 dl strösocker
- 4 ägg
- 120 g vetemjöl (2 dl)
- 1 krm salt
- ströbröd till formen
- (riven choklad till dekoration)
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Smöra en ugnsfast form, cirka 26 centimeter i diameter. Stö med ströbröd.
Krossa kexen grovt och strö ut dem jämnt i botten på formen. Stö de frysta hallonen över men spara 1/2 dl till dekoration.
Grovhacka chokladen och tärna smöret.
Smält chokladen och smöret tillsammans. Antingen på svag värme i en tjockbottnad kastrull eller i vattenbad. OBS! Det får inte bli för varmt - då skär sig blandningen och chokladen blir grynig.
När chokladen och smöret är smält rör du i sirapen och sockret. Vispa sedan i äggen ett och ett tills du har en tjock och slät chokladkräm.
Sikta eller häll ner mjölet och saltet under omrörning tills inga klumpar finns kvar.
Bred ut smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 16 minuter. Tiden varierar från ugn till ugn och beroende på vilken form du använder så provstick med en sticka i mitten av kakan. Den ska vara kladdig i mitten men genombakt i kanterna.
Låt kakan svalna något innan den serveras. Antingen kan du servera den rumsvarm eller kall. Om du låter den stå svalt över natten blir den lättare att skära i jämna bitar men kakan smakar mera om den serveras lite varm.
Dekorerar med resten av hallonen och gärna lite riven choklad. Serveras med vispad grädde eller glass.